438. Mun House / Hyeonwoo Lee





Introduction

위치 ㅣ 수원시 장안구 율전동 487-1
용도주거, 스튜디오
대지면적 ㅣ 844.79㎡
층수 ㅣ B1 – 3F

Location ㅣ 487-1, Yuljeon-dong, Jangan-gu, Suwon-si
Programresidential, studio
Site Area ㅣ 844.79㎡
Floors ㅣ B1 – 3F






Agenda

문승지 가구 디자이너의 주택이다. ‘저수지’라는 사이트의 주요 특징인 높은 고지, 레벨의 차이를 이용하여 공간 프로그램들을 배치하였다.

This is the house of furniture designer Seungji Moon. Spatial programs were arranged using the high elevation and the difference in level, which are the main features of the ‘reservoir’ site.






Client Info

사진 출처 the NEIGHBOR

문승지는 1991년에 태어났다. 그는 가구 디자이너 겸 공간 디자이너로, ‘Team Virus’라는 아티스트 라벨을 설립했다. Team Virus는 여러 분야 아티스트들의 다양한 디자인을 소화할 수 있도록 고안되었다. 그는 주중에 팀원인 황지현, 한무트와 함께 자택에서 이동 작업을 한다.

Mun Seung-ji was born in 1991. He is Furniture Designer & Spatal Designer. He founded the artist label ‘Team Virus’. Team Virus is designed to allow artists from various fields to gather and digest a wide range of designs. And on weekdays, he works with Hwang Ji-hyun and Han-mut, one of his team members, to mobe in together at his house.






Design

Mun House에서 중점적으로 보아야 할 설계 포인트는 3가지이다.

1. 일직선 상의 동선
2. 지하 주차장
3. 분리된 공간

There are three design points that Mun House should focus on.

1. Straight top moving line
2. Underground parking lot
3. Separated space



1. 일직선 상의 동선

1. Straight Line of Movement

Mun House에는 주민들 뿐만 아니라 외부인들도 프로젝트를 위해 자주 방문하기 때문에, 공공장소와 개인 공간의 구분이 명확해야 하고 움직임은 간단해야 한다. 따라서 전체적인 동선을 일직선으로 설계하여, 움직임을 최소화하였다.

Since not only the residents but also outsiders frequently come to the house for the project, the distinction between public and private spaces should be clear and the movement should be simple. Therefore, it is designed to allow the entire line of motion to move in a straight line.






2. 지하 주차장

2. Underground Parking & Space

외부인과 거주자의 수를 고려했을 때, 지하 주차장이 필요하다고 판단하여, 지하 주차장을 배치하였다. 또한 지하 공간에 갑판과 정원을 추가해 수직, 수평 이동을 구현했다.

Considering the number of outsiders and residents, I thought an underground parking lot was necessary. Considering the underground parking lot, decks and gardens were added to the underground spaces to create vertical and horizontal movements.

이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 image-3-1024x576.png입니다

남쪽 차도를 바라보는 방향으로 지하 주차장 입구를 설정하였고, 북쪽의 보행자 도로에서 지나가는 사람들이 자유롭게 가구를 감상하며 소통할 수 있도록 Studio House를 기획하였다.

The entrance to the underground parking lot was set to face the south driveway, and the Studio House was designed so that passers-by on the northern pedestrian road could freely appreciate the furniture and communicate.






3. 분리된 공간

3. Segmentation of Space

이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 image-edited-1.png입니다

Mun House는 공방 업무를 하는 사무적인 공간과 사적인 공간으로 구분되어 있다. 두 공간을 연결하기 위해 사이에 교각과 홀을 배치하였다.

Mun House is divided into public spaces that work related to workshop work and private sapces used in everyday life. In addition, a space was planned to act as an intermediate connection through bridge and hall in the middle.






Panel

이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 panel-사진-1024x724.jpg입니다






Drawings

이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 image-4-768x1024.png입니다




이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 image-5-768x1024.png입니다






Images

이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 image-7-1024x576.png입니다
이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 render3-1024x573.jpg입니다
이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 render-4-1024x575.jpg입니다






Model

이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 model-edited-1024x768.jpg입니다
이 이미지는 대체 속성이 비어있습니다. 그 파일 이름은 model-2-edited-1-1024x768.jpg입니다






credit

이현우 Hyeonwoo Lee
2학년 1학기 Artist’s House Project
2021

댓글