446. VALVE / Minjung Kim

Introduction

기존 공동주거 재해석을 통한 포스트코로나 시대의 공동주거

위치 | 서울 금천구 가산동
용도 | 주거
대지 면적 | 51497㎡
건축 면적 | 19363㎡
층수 | B2 – 10F

Location | Gasan-dong, Geumcheon-gu, Seoul
Program | Residential
Site Area | 51497㎡
Building Area | 19363㎡
Floors | B2 – 10F






Agenda

팬데믹 이후 삶에는 많은 변화가 있었다. 재택근무자의 비율이 증가하였고, 건강과 소비, 여가 생활의 방식 또한 변화하였다. 이들 변화는 팬데믹 이후에도 계속하여 지속될 것이며, 기존의 생활 양식과 혼재할 것이다. 이에 맞춰 주거 공간의 변화도 불가피하다. VALVE는 이러한 변화에 맞추어 포스트코로나 시대의 공동주거 시스템을 제안한다.

Due to the pandemic, life has changed greatly. The percentage of working from home has increased, health, consumption and leisure lifestyles have also changed. These changes will continue after the pandemic, mixed with existing lifestyles. Accordingly, changes in living space are inevitable. In line with these changes, VALVE proposes a new residential system in the post-corona era.





Concept

한국의 공동 주거공간은 모듈 기반이기 때문에, 기존의 공간에 하나의 티피컬 플랜을 기반으로 다양하게 적용이 가능한 시스템을 장치하고자 하였다.

VALVE는 포스트코로나 주거 공간으로서

1. 밀폐된 공간에 대한 공포감을 줄이고
2. 신체활동을 위한 공간과 자연 요소를 제공하며
3. 재택근무를 위한 공간을 마련해주고자 한다.


Since Korea’s communal living space is based on a module, I tried to install a system that can be applied in various ways based on a single typical plan in the existing space.

VALVE as a post-corona residential space,

1. Reduce the fear of confined spaces,
2. Provide space for physical activity and natural elements,
3. Provide a space for telecommuting.







Design

이를 위해서 기존의 주거공간 이용에서의 시퀀스를 분석하였다. 이용자들은 좁고 밀폐된 코어와 복도 공간을 강제적으로 지나게 된다. VALVE에서의 반복적인 계단은 이러한 코어 공간을 대체하고, 기존의 높은 밀도를 낮추고자 한다.

For this purpose, the sequence in the use of the existing residential space was analyzed. Users are forced to go through narrow, enclosed core and corridor spaces. The repetitive staircase in VALVE replaces the existing core and attempts to lower the high density.






Module

VALVE는 도시에서 하나의 거대한 필터로서 이용자들에게 선택지를 부여하고자 한다. 여러 차례의 필터링 과정을 통해 주거 공간 외부에서 개별 주거 공간으로까지 연결하는 도시 차원의 시스템이다.

계단을 통한 필터를 부여함으로써 층과 꼭지점의 개수 변화에 따라 기하급수적으로 증가하는 선택지를 제공하며, 사이 공간의 변형은 새롭게 필요해진 주거 공간의 용도에 따라 공간을 변화시키거나 만들어 내는 것을 가능하게 한다.


VALVE intends to give users a choice as one huge filter in the city. It is a city-level system that connects from the outside of the residential space to the individual residential space through several filtering processes.

By applying a filter through the stairs, options that increase exponentially according to the change in the number of floors and vertices are provided, and the transformation of the space between them makes it possible to change or create the space according to the newly needed use of the residential space.






Site






Drawings






Images





Maquette





credit

김민정 Minjung Kim
5학년 Thesis Project
2021


댓글